Trunek ma wiele form, przeważnie kryterium podziału dotyczy typu procesu który leży u podstaw powstania danego typu alkoholu bądź czynników użytych przy jego stworzeniu. whisky Jednak najbardziej kultowym typem rozkładu napojów wyskokowych jest ich zawartość alkoholu, zwana potocznie woltażem. Promujemy wobec tego alkohole wysokoprocentowe oraz niskoprocentowe, do najbardziej znanych trunków wysokoprocentowych kwalifikuje się np. wódkę jakiej skład alkoholu waha się w granicach 40%, jest ona destylatem wyskokowym aktywowanym ze zboża lub ziemniaków, wytwarzany z jagód jałowca gin – którego skład alkoholu oscyluje w granicach 35-40% lub aktywowany z białych winogron koniak.
Trunki niskoprocentowe to wina oraz piwa, zawartość trunku w nich waha się od 4 do 15-16%. Posługując się kryterium zawartości trunku można wyróżnić jeszcze jeden rodzaj napitków wyskokowych, są to trunki o zerowej kompozycji alkoholu nazywane napojami bezalkoholowymi, przykładem jest piwo. W zależności od rodzaju alkohole odnajdują rozmaite grupy odbiorców, przy czym te silniejsze przedkładane są przez starsze pokolenia. Whisky to jedne z fachowych trunków, polegających na destylacji trzech składników jęczmienia, wody i drożdży. Autentyczna oraz perfekcyjna whisky to szkocka whisky, w następstwie tego również innowacyjna whisky musi być destylowana w Szkocji, jest to odważnie ekspert wśród rożnych rodzajów whisky. Za najlepszą whisky uchodzi whisky słodowa, która powinna być produkowana jedynie z jednego typu jęczmienia w jednej destylarni, jest to niewątpliwe rzadki proces, w następstwie tego także whisky ta jest nadzwyczaj droga. Whisky ma obowiązek obejmować minimalnie 40% objętości alkoholu, natomiast do granic możliwości 94,8%. Na dodatek idealna gatunkowo whisky dojrzewa przez minimum 3 lata oraz to w wskazanych beczkach po nie więcej niż 700 litrów jednokrotnie. Jeżeli chcemy odkryć z whisky to co najcenniejsze, należy nie zapominać o zgodnym gromadzeniu butelki z whisky. Whisky jest trunkiem, jaki nieprawidłowo znosi działanie promieni słonecznych, w następstwie tego najlepszym miejscem do jej gromadzenia będzie domowy barek, na dodatek w barku jest też stosowna temperatura do spożywania whisky, ponieważ whisky nie może spożywać się schłodzonej. Najlepszym szkłem do whisky są kieliszki w kształcie tulipana, w właściwy sposób eksponują walory smakowe oraz wizualne whisky. Kiedy zamierzamy już próbować whisky, pamiętajmy o tym, że najlepiej się nią delektować i rozkoszować jej imponującym smakiem, whisky powinno pić się powoli. Whisky może również być wykorzystywana jak dodatek do drinków, zwłaszcza whisky mieszana.