drinkiGdybyśmy mieli za zadanie sporządzić piwo, to w jaki sposób byśmy je wykonali? Z pewnością byśmy się wiele nad nim strudzili, chociaż aktualnie jest wiele przepisów na wykonanie pospolitego piwa domowego. Jakkolwiek tak w zasadzie, to nie jest to samo, co kreowane piwo w browarze, które przechodzi profesjonalne procesy, które nadają mu słuszny zakres, aromat, smak. Oddziaływanie na piwo ma na przykład tak zwana wytwórczość brzeczki- odbywa się ona w warzelni. A jakie etapy mieści ten tok? Do jego etapów zaliczamy drobienie słodu w śrutowniku- wstaje wówczas śruta słodowa, po pewnym czasie rozpoczyna się zacieranie śruty w kadzi zaciernej- przez co powstaje zacier, dodatkowy cykl to filtracja zacieru w kadzi filtracyjnej oraz w taki oto sposób powstaje brzeczka przednia; kolejne to gotowanie brzeczki z browarem w kotle warzelnym i przebiega powstanie brzeczki pałającej. Cykl 5 to oddzielanie osadu gorącego w kadzi wirowej, a 6 to schładzanie brzeczki gorącej w płytowym zamienniku ciepła. A finalne zadanie to tak oznaczane napowietrzanie brzeczki. Każdy browar zwraca na to szczególną uwagę, właśnie dlatego musi jej wytwórczość całkowicie zrealizować. Na pewno zdajemy sobie sprawę z tego, że nic nie powstaje bez przyczyny, powinien być jakiś powód, który miał na coś wpływ. Tak samo jest w przypadku piwa – nie powstaje ono od razu, tak w wyniku połączenia wody, materiałów oraz jest już To jest nieakceptowalne- muszą nadejść należyte procesy, jakie wywołują, że pozostaje wykonana poprawnie wytwórczość piwa. Z pewnością wpływ na jakość piwa ma jego fermentacja. W jaki sposób ona przebiega? Już przed zafermentowaniem pożywki zbiera się z jej przestrzeni substancje wytworzone po schłodzeniu brzeczki. W wielu przypadkach taka fermentacja piwa odbywała się oraz nadal odbywa w kadziach zamkniętych lub ewentualnie otwartych. Choć tak rzeczywiście większość obecnie stosuje kadzie stojące lub też leżące, cylindryczno-stożkowe. Co do jej przebiegu, to wynika w czasie, kiedy to zostaje wywołane ciśnienie 1 baru, piwo jest wtenczas także mieszane. Wyróżniamy obecnie parę typów fermentacji. Do najbardziej znanych kwalifikujemy fermentację dolną, fermentację górną, fermentację samoistną. Co jesteśmy w stanie o nich powiedzieć? Chociażby to, że dolna potrzebuje niższych temperatur, ale drożdże górnej fermentacji potrzebują wyższej temperatury. Taka fermentacja ma prawo pozostać również wykonana z wyeksploatowaniem drożdży- wiele zależy od danego browaru. Dziś jest nadzwyczaj znacząca rozpiętość piw. I dzielą się one ze względu na wiele czynników. Ich różnica ma chociażby związek z zastosowanym surowcem do utworzenia piwa. Poza tym na rynku istnieją tak oznaczane piwa bezalkoholowe, jakie posiadają do 0,5% trunku. Z pewnością co poniektórzy z tych piw korzystają. Poza nim istnieją piwa lekkie, jakie posiadają do 10% zawartości ekstraktu 3, 375% trunku. Także wyróżniamy piwa pełne i jesteśmy w stanie ogłosić o nich, że obejmują od 10% do 13% brzeczki słodowej, alkohol 4,65%. Jeśli chodzi o piwa warzone, to powstają one tylko ze słodu jęczmiennego. Na pewno też wiemy o tym, że występują również piwa mocne, które posiadają stężenie brzeczki powyżej 13% zawartości ekstraktu, a trunek ponad 6,2% objętości. Na pewno mieliśmy styczność z niejednym rodzajem alkoholu. To naturalnie dzięki takiej rozmaitości jesteśmy w stanie odnaleźć odpowiednie piwo dla siebie, pod względem smaku, aromatu, jak i wartości objętości alkoholu w nim. Dla każdego coś innego ma prawo okazać się ważne. Tak więc podział piw jest niezmiernie zróżnicowany i wypływa to z wielu względów. drinki